Overgewicht naar evenwicht

Bewegen of sporten?

Het verhogen van de lichamelijke activiteit

Het verhogen van de lichamelijke activiteit is bij mensen met overgewicht essentieel. Het gaat hierbij om het herstellen van de balans tussen energie inname/verbruik, het verhogen van de stofwisseling en uithoudingsvermogen. Maar zeker ook om de cliënt ontspanning, rust, regelmaat, een goed gevoel te laten ervaren dat weer bijdraagt aan de effectiviteit van gedragsverandering en het mentale evenwicht. Het ligt voor de hand cliënten (intensief) te laten sporten. Echter hoe lang houdt men dit vol? Helaas wijst de praktijk uit dat cliënten het roer volledige omgooien om er vervolgens weer mee te stoppen; men valt weer terug in het oude beweegpatroon en er ontstaat ook op dit vlak het jojo-effect. Mensen houden over het algemeen iets wat ze “moeten” en niet leuk vinden niet voor de rest van hun leven vol. Of gaan sporten als compensatiemiddel voor te veel eten gebruiken. Het Equili® Gezond Gewicht Programma streeft op het gebied van bewegen naar duurzame gedragsverandering en oplossingen die men voor de rest van zijn/haar leven vol kan houden. Onderzoek toont aan dat dagelijks bewegen op een bepaald niveau net zo effectief, zo niet beter is, als 3 keer per week een uur naar de sportschool.

Een actievere leefstijl, meer bewegen in de dagelijkse routine

De aanpak binnen het Equili® Gezond Gewicht Programma is gericht op het bevorderen van een actievere leefstijl, het integreren van meer (en anders) bewegen in de dagelijkse routine en het lang stilzitten te vermijden. Doel is om het bewegen van de cliënt in de loop van het traject geleidelijk en in kleine stappen te verbeteren; zorgen dat de cliënt blijvend op een niveau komt waarop hij/zij elke dag regelmatig beweegt en dit onbewust en met plezier vol kan houden. Zowel de diëtist als coach/therapeut helpen de cliënt met dit proces. De werkgebieden voor de coach/therapeut en diëtist liggen voornamelijk op het vlak van “Kennis en ervaring” en “Vaardigheden”:

Thema

 

Werkgebied

 

 

Therapieën/technieken/interventies of combinaties

Actievere
leefstijl
en
bewegen

  Kennis
en
ervaring
    Coaching
      Training (leermodules) en scholing
      Beweegmonitor en online monitoring
      Beweegplan
  Vaardigheden     Fysiotherapie (indien nodig)
      Advies huisarts/specialist
       
       

De cliënt wordt in dit proces op de volgende manier geholpen:

  • Door de cliënt inzicht te verschaffen in zijn/haar huidige beweegpatroon met behulp van een Personal Activity Monitor (PAM). Dit is een meetinstrument dat de cliënt bij zich draagt en de dagelijkse beweegactiviteiten via een persoonlijk dashboard op een smartphone of pc op een geavanceerde manier inzichtelijk maakt. De PAM monitor is klein en licht en maakt bij het meten gebruik van (elektronische) bewegingssensoren en een driedimensionale versnellingsmeter. De monitor wordt gekoppeld aan een persoonlijk werkomgeving op internet.
  • Door de cliënt inzicht te verschaffen in de risico’s van lichamelijke inactiviteit, zijn/haar persoonlijke belemmeringen en houding ten aanzien van de huidige leefstijl.
  • Cliënt wordt geholpen in het vinden van en vertrouwen krijgen in de mogelijkheden om het eigen beweeggedrag te veranderen.
  • Door met de cliënt op zoek te gaan naar een vorm van bewegen die hij/zij leuk vindt, voor de rest van zijn/haar leven vol kan houden en gemakkelijk te integreren is in de dagelijkse routine. Bijvoorbeeld boodschappen doen op de fiets, wandelen, voetballen met de kinderen, het huishouden doen, nieuwe hobby’s, klussen, tuinieren, de hond uit laten, enzovoorts. Hierbij wordt rekening gehouden met de fysieke gesteldheid en belastbaarheid van de cliënt. Indien nodig kan in overleg met de cliënt tegen extra kosten een fysiotherapeut worden ingeschakeld.
  • Door samen met de cliënt een beweegplan op te stellen, op maat en zoveel mogelijk afgestemd op de dagelijkse routine, zodat de cliënt het bewegen ook vol kan houden als het traject beëindigd is. De cliënt gaat hierdoor dagelijks tijd nemen voor lichamelijke activiteiten. Ook worden er binnen het PAM systeem doelen afgestemd in de vorm van een PAM score, het aantal punten dat de cliënt dagelijks gaat nastreven.
  • Cliënt wordt gestimuleerd en gemotiveerd om (meer) te bewegen door hem/haar te helpen gedurende de dag een “actieve keuze” te maken. Hiermee wordt bedoeld dat de cliënt bewust kiest men voor de meest actieve manier om iets te doen. Bijvoorbeeld door de trap te nemen in plaats van de lift, of op de fiets of (gedeeltelijk) lopend naar het werk gaan of de auto verder weg te parkeren. Het toevoegen van deze activiteiten is goed te hanteren en duurzaam op de langere termijn. Elke dag van de week zit vol met “verborgen” mogelijkheden om te bewegen.

Het veranderen van beweeggedrag door middel van leefstijlactiviteiten is laagdrempelig, omdat iedereen ze kan uitvoeren en ze goed te combineren zijn met de dagelijkse activiteiten. De kans op terugval in het beweegpatroon neemt af doordat de leefstijlactiviteiten zijn ingebed de dagelijkse activiteiten en een onderdeel van de leefstijl zijn geworden. Bovendien is gebleken dat lichte en matige intensieve bewegingsactiviteiten in de vorm van leefstijlactiviteiten vergelijkbare gezondheidseffecten opleveren als intensieve beleggingsactiviteiten, omdat de volhoudtijd langer is.

 

Contact

1. Klik hier voor het web invulformulier.

2. Wij bellen u terug!

Geef hier uw naam, telefoonnummer en eventueel uw emailadres en we bellen u binnen 24 uur terug:

Naam (*)
Ongeldige invoer
Telefoonnummer (*)
Ongeldige invoer
Plaats
Ongeldige invoer
Email
Ongeldige invoer

3. Bel ons op:

0544 37 5131

 

Equili® hoofdvestiging & postadres
Spreekuur & praktijk locaties
Meer weten? Bakker & Metz
Wentholtstraat 101
 
7131 XK Lichtenvoorde
 
Telefoon +31 (0) 544 37 5131
Links
 
 
 
 
  Inloggen partners