Overgewicht naar evenwicht

Voeding

Eten met liefde en aandacht

Cliënten hebben veelal door de jaren heen een haat-liefde verhouding ontwikkeld met voeding. Voeding is voor hen een thema dat elk moment van de dag speelt; met gaat krampachtig om met eten. Eten wordt gebruikt als onderdrukkingsmechanisme voor onverwerkte, difusse gevoelens/emoties en onopgeloste onderliggende problematiek en niet meer om het lichaam te voeden en te genieten. Ook hebben cliënten een voedingsverleden van eenzijdig eten, het gebruik van vele afslankproducten en het zogenaamde jojo-effect. Door dit voedingspatroon heeft men het lichaam jarenlang “misbruikt” en verwaarloosd. Voedingsadviezen worden slechts beperkt en voor korte duur opgevolgd.

De rol van de diëtist

Een grondige analyse van de het huidige voedingspatroon van de cliënt, zijn/haar fysieke gesteldheid, aandoeningen en medische achtergrond is de basis voor de begeleiding van de cliënt door de diëtist. Er wordt een voedingsanalyse gemaakt op basis van een eetdagboek, gesprekken met de cliënt en het laten invullen van de Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag (NVE) als zogenaamde nulmeeting. Er worden fysieke metingen gedaan, zoals gewicht, BMI, vetpercentage, et cetera. Indien nodig zal de diëtist contact hebben met de huisarts of specialist over de medische achtergronden en aandoeningen. De uitkomsten van deze inventarisatie wordt in overeenstemming gebracht met de te bereiken doelen die dan worden opgesteld. Er wordt een persoonlijk voedingsadvies opgesteld en besproken wat de cliënt te leren heeft (kennis en vaardigheden) op het gebied van voeding om het streefgewicht te bereiken en te behouden. Ook besteed de diëtist in de gesprekken aandacht aan gedragsverandering en de oorzaken van bepaald (eet-) gedrag, maar in het algemeen ligt zijn/haar werkgebied in “Kennis en ervaring” en “Vaardigheden” zoals onderstaand is aangegeven:

 

Thema

 

Werkgebied

 

 

Therapieën/technieken/interventies of combinaties

Voeding   Kennis en
ervaring
    Voedingsanalyse en advies
      Training (leermodules) en scholing
      Motivational Interviewing
      NVE vragenlijst
  Vaardigheden      
       
       
       
  Overtuigingen,
patronen,
motivatie en
conditionering
     
       
       
       

De verdere begeleiding van de cliënt door de diëtist is gericht op:

  • Herstellen van de voedingsbalans en het verhogen van de stofwisseling in het lichaam; geen streng dieet, bewuste keuzes leren maken en gevarieerd en regelmatig eten.
  • Het lichaam moet eerst “genezen” van het jarenlange voedingsmisbruik.
  • De cliënt helpen inzicht te verkrijgen in- en bewust te worden van zijn/haar eigen (eet-) gedrag.
  • In kleine stappen het oude voedingspatroon ombuigen naar nieuwe gezondere voedingsgewoontes waarbij rekening wordt gehouden met de voedingswaarde en de smaak, wensen en fysieke gesteldheid van de cliënt.
  • Het werken aan een geleidelijk gewichtsreductie (richtlijn maximaal 10% in 36 weken), opdat het lichaam kan wennen aan de nieuwe situatie en om het jojo-effect te verminderen.
  • Het leren bewuster te eten en praktische kennis over voeding en metabolisme te vergroten.
  • De focus op voeding en het calorieën tellen verminderen, het krampachtig met eten omgaan ombuigen naar weer genieten van eten zonder schuldgevoel.
  • De cliënt wordt geleerd de weegschaal als instrument te zien in plaats van een “veroordeling”.
  • De cliënt motiveren, stimuleren en eigen verantwoordelijkheid laten nemen. In vervolggesprekken worden tussentijdse resultaten besproken, het advies indien nodig bijgesteld, de cliënt van aanvullende informatie/tips voorzien en getraind.

 

Contact

1. Klik hier voor het web invulformulier.

2. Wij bellen u terug!

Geef hier uw naam, telefoonnummer en eventueel uw emailadres en we bellen u binnen 24 uur terug:

Naam (*)
Ongeldige invoer
Telefoonnummer (*)
Ongeldige invoer
Plaats
Ongeldige invoer
Email
Ongeldige invoer

3. Bel ons op:

0544 37 5131

 

Equili® hoofdvestiging & postadres
Spreekuur & praktijk locaties
Meer weten? Bakker & Metz
Wentholtstraat 101
 
7131 XK Lichtenvoorde
 
Telefoon +31 (0) 544 37 5131
Links
 
 
 
 
  Inloggen partners