Overgewicht naar evenwicht

De gevolgen van overgewicht, een harde realiteit...

pillen gevolgen overgewichtVeel mensen weten dat overgewicht ongezond is, maar weet u ook concreet wat de gevolgen en risico's kunnen zijn?  De kans op ziekte stijgt naarmate men zwaarder en dikker wordt. Enkele voorbeelden van mogelijke lichamelijke gevolgen  hebben we hier voor u op een rijtje gezet.

Diabetes Mellitus type II

Diabetes II ofwel Ouderdomsdiabetes. Dit kan weer leiden tot klachten aan je ogen, nieren, zenuwen, benen en voeten. Ouderdomsdiabetes komt tegenwoordig steeds vaker voor bij kinderen en jonge mensen. Ca. 70% van de mensen met deze ziekte zou geholpen kunnen worden als het overgewicht blijvend kan worden bestreden.

Hart- en vaatziektes

Door een verhoogd cholesterol gehalte en de toename van vetzuren in de bloedbaan ontstaat een ongunstige samenstelling van het bloed waardoor je veel vaatproblemen kan krijgen. Het risico op een vernauwing van de kransslagader en een hartinfarct is duidelijk hoger bij mensen met overgewicht. Dit komt voornamelijk door de verhoogde bloedvetten en hoge bloeddruk.

Beroerte (CVA)

De kans hierop is zeer groot. Dit komt voornamelijk door de hoge bloeddruk en de verhoogde kans op trombose. Mensen met overgewicht hebben vaker ook meer moeite met revalideren na een beroerte.

Ziekten van ademhalingsorganen

Kortademigheid, Astma en Longemfyseem komen meer voor bij mensen met overgewicht. Vooral in combinatie met roken en overgewicht is de kans zeer groot op verlies van long functies.

Slaap Apneu

Door zeer zwaar snurken hebben mensen 's nachts perioden waarbij de ademhaling even stokt. Dit komt vooral voor bij mannen met overgewicht.

Hormonale stoornissen

Menstruatiestoornissen maar ook ongewenste onvruchtbaarheid komen veelvuldig voor. Dit ontstaat omdat het vetweefsel voor een eigen productie van oestrogenen zorgt. Hierdoor is de kans op een voorspoedige zwangerschap bij te dikke vrouwen vaak kleiner.

Kanker

Er zijn aanwijzingen dat borstkanker na de menopauze, baarmoederkanker en dikke darmkanker vaker voorkomen bij mensen met overgewicht.

Klachten aan de bewegingsmechaniek

Een van de eerste signalen die duiden op overgewicht zijn gewrichtsontstekingen, rug- en nekklachten, voet- knie- en heupklachten. De gevolgen hiervan zijn pijnlijke slijtage klachten.

Incontinentie

Verliezen van urine door op bepaalde momenten onder druk te staan zoals bij niezen, springen, lachen en stress. Dit kan uiteindelijk leiden tot een operatieve ingreep.

Invaliditeit

Bepaalde lichamelijke gevolgen van Obesitas en overgewicht kunnen leiden tot voortijdige afkeuring en een lager inkomen. Te dikke mensen kunnen door het minder bewegen in een neerwaartse spiraal komen, waardoor ze uiteindelijk in een rolstoel terecht komen.

Psycho sociale problemen

Mensen met overgewicht dragen vaak ook op psychisch vlak een zware last met zich mee. Het kan hun levensgeluk verpesten. Wellicht herkent u enkele onderstaande voorbeelden.

verdriet pijnOngelukkig voelen

Overgewicht draagt bij aan verminderd zelfvertrouwen, een negatief zelfbeeld, stress en eetstoornissen. De negatieve spiraal kan u depressief maken.

Verminderde arbeidsgeschiktheid

Overgewicht kan een bovengemiddeld ziekteverzuim veroorzaken en zelfs lijden tot volledige arbeidsongeschiktheid. Dit kan een mogelijke reden zijn waarom werkgevers bij sollicitaties eerder iemand aannemen die slanker is.

Sociale isolatie

Starende blikken, te kleine stoelen in vliegtuigen ( voor twee betalen...), reizen met openbaar vervoer, moeite met het aangaan van relaties, niet uitgaan of het niet mee kunnen doen aan sport of bepaalde activiteiten en het mijden van sociale contacten kunnen voor sociale isolatie veroorzaken. Of vervelende opmerkingen uit uw omgeving en de druk die u voelt.

Contact

1. Klik hier voor het web invulformulier.

2. Wij bellen u terug!

Geef hier uw naam, telefoonnummer en eventueel uw emailadres en we bellen u binnen 24 uur terug:

Naam (*)
Ongeldige invoer
Telefoonnummer (*)
Ongeldige invoer
Plaats
Ongeldige invoer
Email
Ongeldige invoer

3. Bel ons op:

0544 37 5131

 

Equili® hoofdvestiging & postadres
Spreekuur & praktijk locaties
Meer weten? Bakker & Metz
Wentholtstraat 101
 
7131 XK Lichtenvoorde
 
Telefoon +31 (0) 544 37 5131
Links
 
 
 
 
  Inloggen partners