Overgewicht naar evenwicht

Menu tips

Risotto met asperges

asperges 200 x 133Asperges, niet alleen het witte goud voor de teler maar ook wit goud voor je lichaam en gezondheid. Dat groenten gezond zijn, is algemeen bekend. Echter spannen asperges de gezonde kroon. Asperges zijn rijk aan vitamine E, wat zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van de lichaamsweefsels (zoals spierweefsels). Daarnaast bevatten asperges flavonoïden, dit zijn stoffen die zorgen voor een ontstekingsremmende werking. Ook de nierfunctie stijgt door de vocht afdrijvende werking van asperges. Om het rijtje af te sluiten zijn de mineralen kalium, calcium, magnesium, ijzer en koper ook aanwezig in deze gezonde groente. Genoeg goede reden om asperges lekker vaak op het menu te zetten dit voorjaar. Gelukkig staat het aspergeseizoen voor de deur. Elke week het klassieke aspergerecept met ei, ham en hollandaisesaus gaat misschien vervelen, om je te inspireren hebben we onderstaand recept voor je uitgezocht. Een heerlijke én makkelijke variant op het klassieke recept. Voed je lichaam met goud dit voorjaar!

Benodigdheden voor 2 personen:

 • 200 gram risottorijst
 • 250 gram champignons
 • 200 gram groene of jonge asperges
 • 180 gram zalmfilet
 • 2 lente uitjes
 • 1 teentje knoflook
 • 1 sjalot gesnipperd
 • 700 ml water
 • 4 eetlepels bouillon
 • verse kruiden (dille, peterselie)
 • 1 eetlepel olijfolie

Bereidingswijze:

 1. Breng het water alvast aan de kook en voeg de bouillon toe. Het vuur mag vervolgens omlaag, de bouillon moet heet zijn maar mag niet koken.
 2. Snij de champignons, zalm, lente uitjes en asperges in stukken. Snipper de sjalot en pers de knoflook fijn. Doe één eetlepel olijfolie in een grote wok pan. Bak hierin eerst de champignons met de gesnipperde sjalot, knoflook en asperges. Wanneer de champignons enigszins zacht zijn geworden mogen de zalmstukjes worden toegevoegd. De zalmstukjes hoeven niet volledig gaar te zijn, bak het kort aan en leg vervolgens de inhoud van de pan op een bord.
 3. Doe vervolgens opnieuw wat olijfolie in de pan en doe hier de risottorijst bij. Bak even een paar minuten aan.
 4. Schep de bouillon bij de rijst, zoveel tot de rijst goed onder water staat. Breng dit aan de kook. Als de rijst bijna al het vocht heeft opgenomen, mag er weer wat meer bouillon bij. Deze handeling herhaal je totdat de bouillon op is. Als laatste voeg je het bordje met de groenten en zalm toe bij de risotto. Roer dit goed door elkaar heen.
 5. Voeg als laatste de lente uitjes toe en de verse kruiden. En geniet van deze heerlijke asperge variatie.

Eet smakelijk!

Door Tara Vossers, diëtist regio Doetinchem

Contact

1. Klik hier voor het web invulformulier.

2. Wij bellen u terug!

Geef hier uw naam, telefoonnummer en eventueel uw emailadres en we bellen u binnen 24 uur terug:

Naam (*)
Ongeldige invoer
Telefoonnummer (*)
Ongeldige invoer
Plaats
Ongeldige invoer
Email
Ongeldige invoer

3. Bel ons op:

0544 37 5131

 

Equili® hoofdvestiging & postadres
Spreekuur & praktijk locaties
Meer weten? Bakker & Metz
Wentholtstraat 101
 
7131 XK Lichtenvoorde
 
Telefoon +31 (0) 544 37 5131
Links
 
 
 
 
  Inloggen partners