Overgewicht naar evenwicht

Menu tips

Pompoensoep met mosterd

hokkaido pompoen 200x200Pompoen is dé herfstgroente in de maand oktober. Pompoenrecepten zijn er in deze periode in overvloed. Van pompoensoep tot pompoen uit de oven. Om je in dit bos van recepten op weg te helpen, hebben wij een eenvoudig recept voor een romige pompoensoep met mosterd uitgewerkt. Een verrukkelijk recept voor de koudere dagen!

De pompoen

De pompoen is een zeer oude groente. De pompoen werd voor het eerst verbouwd in Midden en Zuid-Amerika ongeveer 9.000 tot 11.000 jaar geleden. Pas in de 16e eeuw werd de pompoen geïntroduceerd in Europa.
De pompoen is familie van de komkommer en de meloen en kent vele soorten en maten. De oranje pompoen is de bekendste. Deze grote bolronde vrucht heeft een stevige harde schil en oranje vruchtvlees. Daarnaast zie je in Nederland ook wel de Patisson (kleine witte ovale pompoen), de Potimarron (grote pompoen met bleekoranje wasachtige schil) en de Butternut Squash (fles- of peervormig met crèmekleurige schil).

Voedingswaarde

Pompoenen hebben een lage energetische waarde, bevatten wel veel vezels en zijn rijk aan de mineralen en vitamines. In het bijzonder aan vitamine A. Deze vitamine, ook wel Retinol genoemd, is een belangrijke stof die in ons lichaam nodig is voor het onderhouden van de huid. Maar ook onze ogen en longen hebben baat bij deze belangrijke voedingsstof. Pompoen staat op de 7e plaats wat betreft de hoeveelheid vitamine A per 100 gram. Alleen zoete aardappel, wortel, raapstelen, boerenkool, spinazie en snijbiet bevatten meer vitamine A per 100 gram.

Kopen en bewaren

Bij het kopen moet je erop letten dat de pompoen hard aanvoelt en geen rotte plekken heeft. Maar verder zijn er geen speciale kenmerken waar je op moet letten. Wat hardere, verkleurde plekken op de schil, daar waar de schil bij het groeien een beetje beschadigd is geraakt, is geen probleem. Dat snij je gewoon weg. Pompoen is een goede bewaargroente. Leg de pompoenen echter niet te koud weg. Tussen de 10 en 15 graden Celsius is de beste bewaartemperatuur.

Recept

In dit recept hebben wij gekozen voor de oranje Hokkaido pompoen. Dit is klein Japans pompoentje met feloranje schil en mooi donkeroranje vruchtvlees. De schil is zacht en kun je opeten als de pompoen biologisch is geteeld.

Boodschappen & ingrediënten

• 1 middelgrote Hokkaido pompoen, biologisch
• 2 grote aardappels
• 1 liter basis- of kipbouillon
• 200 ml room
• mosterd naar smaak, 1 tot 4 eetlepels

Bereidingswijze

Snijd de pompoen door de helft en verwijder het vruchtvlees. Snijd de pompoen met schil in grote stukken en doe deze in een soeppan. Schil de aardappels. Voeg deze samen met de bouillon toe aan de pompoen en kook het geheel in 20 minuten gaar en zacht. Pureer de soep voorzichtig met een staafmixer. Roer er vervolgens de mosterd en room door en verwarm de soep nog een paar minuten.
Serveer de pompoensoep met een snee knapperig zuurdesem speltbrood en roomboter of met gebakken spekjes en een paar geroosterde walnoten.

Eet smakelijk!

Contact

1. Klik hier voor het web invulformulier.

2. Wij bellen u terug!

Geef hier uw naam, telefoonnummer en eventueel uw emailadres en we bellen u binnen 24 uur terug:

Naam (*)
Ongeldige invoer
Telefoonnummer (*)
Ongeldige invoer
Plaats
Ongeldige invoer
Email
Ongeldige invoer

3. Bel ons op:

0544 37 5131

 

Equili® hoofdvestiging & postadres
Spreekuur & praktijk locaties
Meer weten? Bakker & Metz
Wentholtstraat 101
 
7131 XK Lichtenvoorde
 
Telefoon +31 (0) 544 37 5131
Links
 
 
 
 
  Inloggen partners