Overgewicht naar evenwicht

Oorzaken van overgewicht, een disbalans...

weegschaal balansHoe ontstaat overgewicht? Wat zijn de oorzaken van overgewicht?

Over- of ondergewicht kan verschillende oorzaken hebben. Ziekte, hormonale schommelingen of bepaald medicijngebruik kunnen fysiek bijdragen aan overgewicht. Over het algemeen ontstaat overgewicht als u via voeding meer calorieën binnenkrijgt dan u verbruikt (door bewegen) of daadwerkelijk nodig heeft: bij ondergewicht gebeurt precies het tegenovergestelde. De energie inname is niet in balans met uw energieverbruik. Overtollige energie wordt opgeslagen als vet en daarmee stijgt uw gewicht. De oplossing “lijkt” simpel: minder en gezonder eten en meer bewegen, eigenlijk u anders “gedragen”, evenwicht zoeken…

Waarom u ongezond eet en onvoldoende beweegt…

Als u een ongezond eetpatroon heeft en te weinig beweegt, hoe komt dat dan? Waarom “gedraagt” u zich zo? Wat houdt u tegen om het anders te “doen”? Is het onverschilligheid, kan het u niets schelen? Heeft u de moed voor een oplossing opgegeven? Of eet u om in een ander behoefte te voorzien, zoals troost zoeken bij een vervelend gevoel? Bijvoorbeeld bij eenzaamheid, verdriet, frustratie, verveling, een negatief zelfbeeld, vervelende situaties in uw omgeving of gebrek aan zelfvertrouwen. Eten kan een ook verslaving zijn. Onderzoek (door Prof. Dr. T. Van Strien) én de praktijk wijst uit dat er drie categorieën zijn voor (eet-)gedrag:

  1. Emotioneel: eten vanuit een “vervelende” emotie. Bijvoorbeeld bij confrontaties met anderen, verdriet, ongelukkig of onbegrepen voelen, te weinig aandacht voor uzelf of stress.
  2. Extern: eten door prikkels van buitenaf, u kunt moeilijke verleidingen weerstaan. Bijvoorbeeld wanneer  u langs een bakkerij loopt, elke keer iets lekkers koopt.
  3. Lijngericht: eetpatroon vanuit een slankheidideaal, voldoen aan een bepaald beeld. Bijvoorbeeld wanneer u te weinig zelfvertrouwen en eigenwaarde ervaart en u “zijn” te veel spiegelt aan anderen.

De oorzaken en redenen van eetgedrag

Bij eetgedrag gaat het er dus niet alleen om wát men eet, maar ook waaróm men wel of niet eet; de oorzaken of redenen achter dit gedrag. Met het Equili® Gezond Gewicht Programma helpen we u anders te leren eten en meer te bewegen en bovenal met het verkrijgen van meer inzicht in de vaak onbewuste oorzaken van (eet-)gedrag. Als u deze oorzaken, deze disbalans, niet aanpakt, dan blijven ze uw afvalpogingen saboteren en zorgen voor  het welbekende jojo-effect. Als u niet bereid bent hier mee aan de slag te gaan, hier verantwoordelijkheid voor te nemen, dan gaat het lastig worden om duurzame resultaten te bereiken. In de praktijk komen we vele oorzaken en redenen van eetgedrag tegen. Wellicht herkent u er enkele: 

Onverwerkt verdriet scheiding Lichamelijke beperking/ziekte Negatief zelfbeeld abortus lijnende moeder gezelligheid misbruik verwaarlozing pesten Gebrek aan zelfvertrouwen Relatieproblemen werkdruk geen voldoening arbeidsconflict Eenzaamheid Verveling ontbreken van een doel Stress burnout Conflicten weerstand van de omgeving kritiek Voldoen aan Modebeeld erbij willen horen te weinig eigen verantwoordelijkheid nemen oNVOLDOENDE eigenwaarde ik ben het niet waard Balans werk/prive/zelf gehaast en gedachteloos eten 24 uur per dag met eten bezig zijn BOOSHEID ISOLEMENT Perfectionisme ongelukkig voelen Familieprobremen FRUSTRATIE alles of niets TE WEINIG KENNIS VAN VOEDING geen nee durven zeggen Extern eten jezelf niet serieus nemeN ONVOLDOENDE ZELKENNIS EN INZICHT ALTIJD VOOR ANDEREN KLAAR STAAN eten uit gewoonten GEEN CONTACT MET jezelf EMOTIES overspoeld raken door prikkels voldoen aan anderen compenseren Uitstelgedrag LATEN BEÏNVLOEDEN NIET WILLEN VOELEN PIJN GEEN KEUZES MAKEN vermoeidheid psychische stoornis uitstelgedrag alles goed willen praten…


Herstellen van de balans, het evenwicht

Het Equili® Gezond Gewicht Programma richt zich voor een belangrijk deel op het herstellen van de balans tussen voeding en bewegen, maar u wordt ook geholpen bij het vinden van de balans op emotioneel en mentaal vlak; het evenwicht in uzelf. Wilt u meer weten over het Equili® Gezond Gewicht Programma? Lees dan hier verder...

Contact

1. Klik hier voor het web invulformulier.

2. Wij bellen u terug!

Geef hier uw naam, telefoonnummer en eventueel uw emailadres en we bellen u binnen 24 uur terug:

Naam (*)
Ongeldige invoer
Telefoonnummer (*)
Ongeldige invoer
Plaats
Ongeldige invoer
Email
Ongeldige invoer

3. Bel ons op:

0544 37 5131

 

Equili® hoofdvestiging & postadres
Spreekuur & praktijk locaties
Meer weten? Bakker & Metz
Wentholtstraat 101
 
7131 XK Lichtenvoorde
 
Telefoon +31 (0) 544 37 5131
Links
 
 
 
 
  Inloggen partners