Overgewicht naar evenwicht

Overgewicht en de wetenschap

Eetpatroon moeder maakt kind dik

Het eetpatroon van een moeder tijdens de zwangerschap kan het DNA van het kind veranderen en daardoor de kans op obesitas vergroten. Veel koolhydraten leidt tot dikkere kinderen. Onderzoekers van de University of Southampton doen onderzoek naar hoe baby's zich proberen aan te passen aan de omgeving waarin ze ter wereld komen op basis van het gedrag van de moeder.

Uit onderzoek bij dieren bleek al eerder dat het eetpatroon de functie van genen kan veranderen. Dit onderzoek valt binnen de 'epigenetica', een groeiend wetenschapsveld waarin de wisselwerking tussen milieu en genen wordt bestudeerd. Tijdens dit recente onderzoek werd de navelstreng van baby's gecontroleerd op de aanwezigheid van 'epigenetische markers'.

Hieruit kwam naar voren dat vooral bij moeders met een koolhydraatrijk dieet tijdens de zwangerschap, de kinderen deze markers hadden. Vervolgens toonden de onderzoekers een sterke associatie aan tussen de markers en obesitas bij het kind op zes- en negenjarige leeftijd. Volgens hoofdonderzoeker Keith Godfrey is dit resultaat verassend: "De aanwezigheid van epigenetische markers verklaart een kwart van het verschil in dikheid bij de kinderen zes tot negen jaar laten." Deze invloed is ook aanzienlijk groter dan de invloed van het geboortegewicht en is ook niet afhankelijk van het gewicht van de moeder.

Het eetgedrag van aanstaande moeders blijkt dus lange termijn gevolgen voor het kind te hebben. Voedingsadvies voor zwangere vrouwen is dus van groot belang. Het staat echter niet altijd hoog op de agenda van gezondheidswerkers. Om kinderen een eerlijke start te geven zou dit wel moeten.

 
 

Contact

1. Klik hier voor het web invulformulier.

2. Wij bellen u terug!

Geef hier uw naam, telefoonnummer en eventueel uw emailadres en we bellen u binnen 24 uur terug:

Naam (*)
Ongeldige invoer
Telefoonnummer (*)
Ongeldige invoer
Plaats
Ongeldige invoer
Email
Ongeldige invoer

3. Bel ons op:

0544 37 5131

 

Equili® hoofdvestiging & postadres
Spreekuur & praktijk locaties
Meer weten? Bakker & Metz
Wentholtstraat 101
 
7131 XK Lichtenvoorde
 
Telefoon +31 (0) 544 37 5131
Links
 
 
 
 
  Inloggen partners