Overgewicht naar evenwicht

Tips en wetenswaardigheden over afvallen

Waarom kauwen zo belangrijk is

kauwenVeel mensen blijken vaak te snel te eten, weinig aandacht aan het moment van eten zelf te geven en nauwelijks te kauwen. Herkent u dit? Dan is het raadzaam dit patroon bij uzelf te veranderen. Snel eten en te weinig kauwen kan leiden tot vetopslag, overgewicht en weinig energie.

Met aandacht (mindful) eten is relatief eenvoudig te realiseren als u er voor zorgt dat er geen kranten, boeken, ipads, tv’s o.i.d. zijn die uw aandacht vragen. Wees met eten bezig, als u eet. Eet met aandacht. Probeer ook het eten daadwerkelijk te proeven en slik het niet in één keer door. Als u langer kauwt, eet u al langzamer. Maar waarom zou u dat doen?

Wel nu, kauwen is een essentieel onderdeel van het verteringsproces. Door langer te kauwen krijgt u een betere smaak-ervaring omdat het eten beter in contact komt met uw smaakpapillen op uw tong. Tevens mengt zich steeds meer speeksel met uw voedsel, waardoor de 1e stap in het verteringsproces plaatsvindt. In het speeksel worden enzymen aan het eten toegevoegd. Hoe meer speeksel, hoe beter de vertering op gang kan komen en hoe makkelijker het eten in de maag de volgende verteringsfase in kan gaan. De 1e verteringsfase zorgt ervoor dat de maag en de alvleesklier een signaal krijgen dat er eten aankomt. Ze gaan alvast aan het werk om de juiste zuurgraad in te stellen en enzymen af te scheiden die de verdere vertering bevorderen. Uw lichaam is daardoor beter in staat de essentiële voedingsstoffen uit uw eten op te nemen. Is het eten onvoldoende met speeksel vermengt, dan zal het eten in de maag dus moeilijker verteerbaar zijn met alle gevolgen van dien (uw lichaam neemt onvoldoende voedingsstoffen op en het eten verlaat onverteerd uw lichaam). In deze 1e fase gaat uw lichaam het hormoon leptine afscheiden. Leptine zorgt ervoor dat de hersenen een seintje krijgen dat er verzadiging optreedt. Hersenen en maag hebben ongeveer 20 minuten nodig om het gevoel van verzadiging af te geven, dus moet u minstens zolang over het eten doen om het te kunnen ervaren.

Reden te meer om meer aandacht aan het kauwen te besteden, zeker als u wilt afvallen. Het advies is om iedere hap minstens 40 keer te kauwen en minimaal 30 minuten over een maaltijd te doen.

Hierbij vijf essentiële tips:

  1. Kauw goed
  2. Eet in een rustige omgeving
  3. Kauw ook op groentesappen, smoothies en soepen
  4. Eet langzaam
  5. Maak van uw eten een meditatie.

Cora Mossel
Coach/therapeut regio Deventer

Contact

1. Klik hier voor het web invulformulier.

2. Wij bellen u terug!

Geef hier uw naam, telefoonnummer en eventueel uw emailadres en we bellen u binnen 24 uur terug:

Naam (*)
Ongeldige invoer
Telefoonnummer (*)
Ongeldige invoer
Plaats
Ongeldige invoer
Email
Ongeldige invoer

3. Bel ons op:

0544 37 5131

 

Equili® hoofdvestiging & postadres
Spreekuur & praktijk locaties
Meer weten? Bakker & Metz
Wentholtstraat 101
 
7131 XK Lichtenvoorde
 
Telefoon +31 (0) 544 37 5131
Links
 
 
 
 
  Inloggen partners