Overgewicht naar evenwicht

Ervaringen van cliënten

Je kunt niet stoppen met eten kopen

Op haar 50e neemt Mirjam een besluit. Ze zit niet goed in haar vel, al jaren niet, en ze besluit zichzelf onder handen te nemen. Oud verdriet verwerken, jezelf een spiegel voorhouden, voor je mening uit durven komen. Niet gemakkelijk, maar het lukt haar wonderwel. Als zelfbewuste vrouw blijft haar echter één ding dwars zitten; haar gewicht. Nog steeds kan Mirjam niet naar zichzelf kijken zonder scherpe zelfkritiek. Een krantenbericht over afvallen met hulp van een coach zet haar aan het denken. Mirjam: “Er werd gesproken over ‘hulp aan mensen die hun verdriet of boosheid weg eten’ en over eetbuien. Zo herkenbaar. Dat ik gezonder moest gaan eten wist ik natuurlijk wel. Maar de knop omzetten om dat ook echt te gaan doen, dat lukte me niet. Ik realiseerde me dat dit de stok achter de deur zou kunnen zijn die ik nodig had.”

Troosteten

In een eerste kennismakingsgesprek met diëtiste Trudy Tolkamp en coach Henny Metz, vertelt Mirjam wat zoal haar problemen zijn met eten. Dat ze als kind al werd getroost met iets lekkers en daarom nu ook eet als ze zich niet gelukkig voelt. Dat ze niet kan stoppen na één of zelfs twee of drie koekjes. Het pak moet gewoon leeg. Dat ze voor man en kinderen allerlei lekkers in huis haalt, terwijl die daar totaal niet naar talen en zij dus alles opeet. En dat ze overdag soms zoveel naar binnen ‘propt’ dat ze ’s avonds haar avondeten bijna niet meer op kan. “Het was een opluchting dit te kunnen vertellen en Trudy en Henny schrokken er niet eens van. Kennelijk was ik niet de enige met dit eetprobleem”, vertelt Mirjam. “Speciaal voor mij hebben ze een plan opgesteld en hebben we afspraken gemaakt. Gedurende 36 weken had ik om en om een afspraak met Trudy, de diëtiste en met Henny, de coach.”

Bewust genieten

Aan Trudy maakte Mirjam direct duidelijk hoe ze niet wilde afvallen. “100 gram van dit, 50 gram van dat en nooit meer iets lekkers, dat hou ik niet vol. En gelukkig ‘is’ Trudy daar ook niet zo van. Natuurlijk moest er wel wat veranderen aan mijn eetpatroon. Eerder at ik minimaal zes boterhammen per dag. Met dik boter en zoet beleg. Nu eet ik ’s ochtends yoghurt met muesli en ’s middags een boterham met zoet beleg en daarna nog twee met smeerkaas of magere vleeswaren. Wat voor mij nog steeds belangrijk is, is tussendoor iets kunnen nemen. Ik moet iets hebben om naar uit te kijken; om 11 uur een plakje ontbijtkoek bij de koffie, ’s middags een rijstwafel of fruit. En bij een verjaardag neem ik echt wel een gebakje. Ik eet dat nu wel langzamer en bewuster op. Ik geniet er meer van.” 

Taille

Dat laatste is één van de tips die Henny aan Mirjam meegaf. Ook leerde ze Mirjam eerst rustig te gaan zitten, en niet direct naar de kast te lopen als ze zin heeft aan iets lekkers. “Ik vraag me nu eerst af waarom ik wil eten; ‘zit dit tussen mijn oren? of heb ik echt trek?’ Vind ik het dan nog steeds moeilijk om niet iets lekkers te pakken, dan bel ik iemand op. Of ik ga winkelen, want ik kan nu wel wat nieuwe shirtjes in een kleinere maat gebruiken”, lacht Mirjam. Henny wist ook hierin een belangrijke verandering bij Mirjam teweeg te brengen. “Ik vond mezelf lelijk, veel te dik en wilde niet dat anderen me zagen. Ik droeg daarom altijd kleding die heel ruim zat. Ik had in geen 20 jaar een rok gedragen! Nu ben ik tevreden met mezelf. Ik heb ineens een taille, ik durf strakkere shirtjes te dragen én ik heb een rok gekocht. En iedereen vindt dat het me heel goed staat. Ik voel me ook veel energieker nu ik 15 kilo kwijt ben.”

Wandelen en fietsen

Toch gaat het niet allemaal vanzelf. “Naar de sportschool gaan, dat is niets voor mij. Daar zag ik zo tegenop. Ik ga wel twee keer in de week te wandelen. Samen met een buurvrouw, dat is wel zo gezellig. En verder probeer ik zoveel mogelijk op de fiets mijn boodschappen te doen. Wat eten betreft, zal ik m’n leven lang wel op moeten letten. Ik mag van mezelf best af en toe een koekje nemen, maar ik durf nog geen pak koekjes in de kast te leggen. Dat ga ik binnenkort proberen. ”Als je besluit te stoppen met roken, haal je geen sigaretten meer in huis. Maar je kunt onmogelijk geen eten meer in huis halen, dus ik kan altijd eten als ik dat wil”, vat Mirjam het treffend samen.

Interview met Mirjam

 

Contact

1. Klik hier voor het web invulformulier.

2. Wij bellen u terug!

Geef hier uw naam, telefoonnummer en eventueel uw emailadres en we bellen u binnen 24 uur terug:

Naam (*)
Ongeldige invoer
Telefoonnummer (*)
Ongeldige invoer
Plaats
Ongeldige invoer
Email
Ongeldige invoer

3. Bel ons op:

0544 37 5131

 

Equili® hoofdvestiging & postadres
Spreekuur & praktijk locaties
Meer weten? Bakker & Metz
Wentholtstraat 101
 
7131 XK Lichtenvoorde
 
Telefoon +31 (0) 544 37 5131
Links
 
 
 
 
  Inloggen partners